Gebruikerslogin

Connect
Sign in using Facebook

Register

Spaties zijn toegestaan; interpunctie is niet toegestaan behalve punten, koppeltekens en onderstrepingstekens.
Geef een geldig e-mailadres op. Alle e-mails van dit systeem zullen naar dit adres verstuurd worden. Het e-mailadres zal niet openbaar gemaakt worden en zal alleen gebruikt worden wanneer u om een nieuw wachtwoord vraagt of wanneer u over bepaald nieuws per e-mail geïnformeerd wil worden.


Login

De resultaten van het nrc.next-appcamp

 

Binnenkort komt nrc.next met de eerste tabletuitgave, namelijk voor de iPad. Dat werd tijd, inderdaad, maar we ondervonden nogal wat vertraging door het ontwikkelen van een registratiesysteem. Dat bleek een ingewikkelde klus. Nu is die door één van onze ontwikkelaars geklaard en ligt de weg naar de toekomst van next open. Eerste stap: de krant op de iPad zetten. Zodat je niet meer afhankelijk bent van de papieren versie. Op vakantie? Krant niet bezorgd? Iets nazoeken op school of werk? Gewoon even de digitale editie openen. Bij NRC Handelsblad doen nu elke maand 120.000 lezers dat.Maar we willen jullie op tablets meer voorschotelen dan alleen een digitale kopie van papier. We willen apps ontwikkelen die vanuit het níéuwe medium bedacht zijn. En omdat we ons realiseerden dat er buiten de krant meer kennis over deze digitale tools bestaat dan binnen de krant organiseerden we een appcamp. Door een uitnodiging op deze blog kwamen vijfendertig man afgelopen zaterdag naar de Rotterdamse redactie om de toekomst van journalistiek op tablets vorm te geven. Een verslag:  

Hoofdredacteur Rob Wijnberg opende de dag: hij was er aangenaam door verrast dat zo veel designers en developers uit betrokkenheid nrc.next verder wilden helpen. Daarna besprak internetjournalist Henk van Ess internationale voorbeelden van kranten op de iPads (presentatie hier) en lichtte SoliDAM de NRC-app toe. Toen begon het brainstormen en, het belangrijkste, coderen. Aan het einde van de dag presenteerden de deelnemers deze ideeën:

Discussie in de app

foto-200x267 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Twitter en de app

Sjors Provoost, Niels van Hoorn, Sep Gerritsen, Jelle Prins en Eelco Lempsink kwamen met een uitbreiding op de huidige digitale app: in de krant komt voortaan bij elk stuk een uniek webadres te staan, bijvoorbeeld nrcnext.nl/#nummer. Als je op Twitter, Facebook of een ander netwerk wilt reageren op een artikel, kan je dat webadres erbij zetten. Zo kunnen je vrienden meteen doorklikken naar het stuk. Nrc.next kan alle berichten opsporen en de beste aanvullingen en opmerkingen presenteren in een apart digitaal katern: ‘u denkt’. De heren hadden het systeem in één dag al werkend en Martijn Halie van Pek en Veren maakte enkele mock-ups:Mock-up door Martijn Halie

ipad_artikelliggend-480x415 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Mock-up door Martijn Halie

Achtergronddossiers

Daan Louter, Marnix van Buuren, Lars Lockefeer, Dorine van den Beukel, Frank van Rest, Rutger van Dillen en Reinier Ladan willen naast de digitale editie dossiers verkopen. Doel van zo’n dossier: alles te weten komen over één onderwerp. Je opent de app en ziet een mooi overzicht van alle dossiers – a la iBooks. Elk dossier start met een gids, waar infographics, statistieken en korte conclusies die inhoud van het dossier samenvatten. Als je tot aankoop overgaat, beschik  je over alle achtergrondstukken en update het dossier automatisch wanneer er nieuws is.

foto1-480x360 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Mock-up van de dossierapp

NRC blox

Mark Visbeek, Peter Evers en Reinout Dullaart moesten ‘out of the box’ denken en kwamen met een ‘content out of a box’-concept. Ze willen voorbij de inhoud van alleen nrc.next en vragen NRC om álle artikelen beschikbaar te stellen voor de app. Het nieuws presenteren ze in beeldblokjes. Als je doorklikt, zie je op de artikelpagina een kader van blokjes met links naar achtergrondstukken. Zo duik je steeds dieper de context van het nieuws in. De navigatiemethode speelt volgens de heren in op wat lezers het liefst doen: plaatjes kijken.

nrc-blox-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Peter Evers presenteert NRC blox

Tenslotte pleitte vaste reageerder op deze blog, Berend Schotanus, voor een manier om notities te maken in artikelen. Die kan je delen met vrienden, zodat je ze nooit meer een artikel zonder context hoeft op te sturen. De Kindle, e-reader van Amazon, heeft een soortgelijke functie, waardoor je nu kunt zien wat de meest besproken citaten uit boeken zijn.

En nu?

Heb jij nog goede ideeën? Schroom niet om ze te delen in de reacties. Ook verwijzingen naar succesverhalen of mislukkingen zijn welkom. Wij gaan aan de slag met de suggesties en komen begin november met de app. Sommige van bovenstaande plannen zijn duidelijk voor de lange termijn – zo heb je voor de dossiersapp een aparte redacteur nodig en moet je voor NRC blox het hele krantenarchief taggen -, maar we hebben ook voor de eerste editie van de app genoeg inspiratie opgedaan.

Fotoverslag door David Haakman

IMG_1291-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Rob Wijnberg opent de dag

IMG_1300-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Internetjournalist Henk van Ess over kranten en de iPad

IMG_1306-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Na de presentaties pitchten deelnemers de eerste ideeën om groepjes te vormen

IMG_1307-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Dit groepje bedacht de 'u denkt'-uitbreiding

IMG_1308-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Mark Visbeek en Peter Evers werken aan NRC blox

IMG_1311-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Martijn van Pek en Veren maakt mock-ups

IMG_1320-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Het 'u denkt'-idee wordt ter plekke uitgevoerd

IMG_1324-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Martijn van Pek en Veren presenteert zijn mock-ups

IMG_1329-480x319 De resultaten van het nrc.next-appcamp

Diner na afloop

 

Categorie: Tags: Platform:

Video's!

Slide Share