Gebruikerslogin

Connect
Sign in using Facebook

Register

Spaties zijn toegestaan; interpunctie is niet toegestaan behalve punten, koppeltekens en onderstrepingstekens.
Geef een geldig e-mailadres op. Alle e-mails van dit systeem zullen naar dit adres verstuurd worden. Het e-mailadres zal niet openbaar gemaakt worden en zal alleen gebruikt worden wanneer u om een nieuw wachtwoord vraagt of wanneer u over bepaald nieuws per e-mail geïnformeerd wil worden.


Login

Kamervragen omdat Apple geld wil zien van uitgevers

Apple gaat uitgevers verbieden om kranten en tijdschriften te verkopen via iPhone en iPad applicaties. De opbrengst gaat nu rechtstreeks naar de uitgevers en Apple wil dat de edities verkocht worden via de App Store en niet via de applicaties van de uitgevers. Erger is dat Apple van de opbrengst van de verkoop 30% wil hebben en als uitgevers hier geen gehoor aan geven verdwijnen de apps per 1 april uit de App Store. De gratis edities voor vaste abonnees, die de digitale editie naast hun papieren krant gratis kunnen downloaden zullen door het besluit van Apple ook per 1 april verdwijnen. Chef internet Ernst-Jan Pfauth van NRC Media:

Door de registratie en betaling van de uitgevers over te nemen nestelt het bedrijf zich tussen de uitgever en de abonnee. Apple neemt de relatie met de klant over en reduceert daarmee de uitgevers tot contentfabriekjes. In dit scenario wordt Apple wat ons betreft veel te dominant.

Zoals we al eerder schreven zit de toekomst van een krant niet in een iPad of iPhone app maar in een universele web applicatie die toegankelijk is voor meerdere platformen. Een goed voorbeeld van zo’n web app is te zien via http://nytimes.com/chrome De New York Times maakte voor het Google Chrome besturingssysteem een geheel nieuwe aangepaste website die ook prima werkt op de iPad en andere devices die HTML5 ondersteunen. Daar zit de toekomst en niet een speciale editie voor elk platform.

Afgezien dat Apple met dit besluit hiermee op den duur zelf een eind maakt aan de iPad en iPhone edities in de App Store is het nog maar de vraag of Apple dit daadwerkelijk gaat doen. NRC Media liet al weten dat ze in gesprek zijn met Apple over de nieuwe voorwaarden en heeft natuurlijk een probleem met de iPad abonnementen die de krant massaal heeft afgesloten.

Tweede Kamerlid Afke Schaart van de VVD verstuurde vanmorgen een twitter bericht waarin ze aankondigde dat ze hierover Kamervragen gaat stellen. Apple maakt misbruik van zijn positie en gaat te ver. Die vragen zullen waarschijnlijk beantwoord worden door Maxime Verhagen. Daarbij speelt dit natuurlijk niet alleen in Nederland en in Brussel zijn ze heel goed in het annuleren van monopolistische activiteiten…

Video's!

Slide Share